Lustrum Symposium Helen Dowling Instituut 5 juli 2018

Helen Dowling Instituut  /  Bijeenkomsten, Geen categorie

Hulp zoeken is geen teken van zwakte

“In mijn toch al kleine wereld is het stiller dan ooit. De mensen denken dat niet doodgaan hetzelfde is als doorgaan met leven.” Danielle Pinedo

Wanneer iemand hoort dat hij/ zij kanker heeft, staat het leven van deze persoon en de omgeving op zijn kop. Hulp zoeken is dan geen teken van zwakte. Voor het omgaan met emoties, zoals angst, vermoeidheid, stress en verdriet kan men al 30 jaar terecht bij het Helen Dowling Instituut (HDI).

Het HDI biedt kankerpatiënten en hun naasten psychologische ondersteuning. Met persoonlijke zorg, wetenschappelijk onderzoek en scholing maken zij zich sterk voor een betere kwaliteit van leven bij kanker. Recentelijk vierde het HDI haar 30 jarig bestaan. Op het jubileumsymposium van het HDI werd er terug gekeken, er werd gekeken naar het heden en de toekomst van de oncologische zorg in Nederland. Letterlijk en figuurlijk kon men deze dag aan tafel zitten met experts en ervaringsdeskundigen.

Een toelichting op het werk van het HDI is op het symposium gecombineerd met de persoonlijke verhalen van Bob Pinedo en zijn twee dochters, die beiden kanker kregen in het jaar dat hun vader een prestigieuze oncologieprijs in ontvangst nam.

Deelnemers van het panel:

NRC-journalist Danielle Pinedo en haar AD-collega Bart van Eldert vonden elkaar in het schrijven van brieven. Deze briefwisseling tijdens het ziekteproces en daarna is opgetekend in het boek “Beter worden is niet voor watjes”. Een her- en erkenning voor veel (ex) kankerpatiënten en hun naasten.

Vasculair internist Sabine Pinedo zette, geïnspireerd door haar eigen ervaring als patiënt, het online platform Vital10 op, dat altijd toegang geeft tot een arts en begeleidt in het (weer) vitaal worden of blijven.

Bob Pinedo is een medisch specialist zich inzet voor het slaan van een brug tussen de wetenschap en de zorg voor de patiënt. Het Helen Dowling Instituut doet hetzelfde op het gebied van psychosociale zorg.