Beweging

Wereldkankerdag

Door Nel Kleverlaan, schrijver, psycholoog

Foto door Jetty Roedema

Jaarlijks staan we op 4 februari stil bij iedereen die met kanker te maken heeft. Want of het nu jezelf of iemand uit je omgeving treft, het is en blijft een heftige diagnose. Plotseling staat je wereld op z’n kop. En dat is precies de reden waarom veel mensen tussen 1 en 4 februari op sociale media hun profielfoto op z’n kop zetten. Een teken van solidariteit.

Ook nu weer doet de actie mij denken aan dat kleine joch wiens moeder kanker had en die op z’n kop op de bank ging staan. Op de een of andere manier werd het piekeren er minder door. Maar ook aan dat meisje met die zieke vader. Zij speelde mee in een musical en organiseerde een benefietvoorstelling om geld op te halen voor kankeronderzoek. En dan al die andere (klein)kinderen, broers, zussen, vrienden en collega’s die zich het vuur uit de sloffen rennen, marathons zwemmen of de berg op klauteren. Ze zetten hun verdriet en onmacht om in kracht en komen letterlijk in beweging!

Wetenschappers van over de hele wereld speuren dag in dag uit naar manieren om kanker sneller op te sporen en beter te kunnen behandelen. Daarbij gaat het niet alleen om grotere overlevingskansen, maar ook om kwaliteit van leven. En denk even aan die zorg- en hulpverleners die zo ontzettend hun best doen, opleiders die artsen en verpleegkundigen klaarstomen en de talloze vrijwilligers. Ik vraag mij wel eens af hoeveel mensen dit in het totaal zijn. Het zijn er echt gigantisch veel.

Hoe dan ook: uiteindelijk draait het allemaal om die patiënt die te horen krijgt dat er in zijn of haar lichaam kankercellen woekeren. Die al dan niet behandeld wordt, soms gedurende korte, maar veel vaker gedurende lange tijd. Voor wie onderzoek en bijwerkingen dagelijkse kost zijn. Die moet leren dealen met onzekerheden en moet leven met een lichaam dat veranderd is. En ook dan is het belangrijk om in beweging te komen. Hoe je dat doet als multiple myeloompatiënt, daar gaan we ons het komend jaar mee bezighouden. Ik beweeg in ieder geval met jullie mee!

Nel Kleverlaan, schrijver, psycholoog