Beweging

World Cancer Day: ondanks toegenomen overlevingskans nog veel wist te behalen rond kankerzorg. 

“Overlevingskans voor mensen met kanker opnieuw toegenomen”, kopte de NOS Nieuws op 20 januari jl. op basis van net gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.1,2 Helaas overlijden wereldwijd nog veel mensen onnodig aan de gevolgen van kanker.3 Dit onderstreept het belang van World Cancer Day op 4 februari, een dag die precies twintig jaar geleden in het leven werd geroepen.

De cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie laten zien dat de overlevingskans voor mensen met kanker het afgelopen jaar met 1% is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.2 Van de mensen bij wie in 2013 de diagnose kanker gesteld werd, was na vijf jaar nog 65% in leven. De kans op genezing is vooral toegenomen bij mensen met borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, nierkanker, en bij veel vormen van bloed- en lymfklierkanker. Voor longkanker is nu voor het eerst een bescheiden verbetering in de overleving te zien. De toename in overlevingskans is zowel te danken aan betere diagnostiek waardoor kanker in een eerder stadium ontdekt wordt, als aan nieuwe en verbeterde behandelmogelijkheden. Helaas is er ook een aantal vormen van kanker, waaronder maag-, blaas- en alvleesklierkanker, waarbij nog maar weinig vooruitgang is geboekt wat betreft overlevingskansen.

Bovenstaande cijfers geven wel aan hoe belangrijk het is om nog steeds aandacht te hebben voor deze ziekte. Twintig jaar geleden zag een groep experts op het gebied van kanker al het belang van wereldwijde aandacht voor kanker. Meer dan een derde van de gevallen van kanker wereldwijd kan voorkomen worden, en nog eens een derde kan genezen worden wanneer deze tijdig gedetecteerd en adequaat behandeld worden, laat de organisatie achter World Cancer Day – de Union for International Cancer Control (IUCC) – op hun website weten.3 Om de aandacht rond kanker en de impact die deze ziekte heeft op patiënten en hun omgeving, niet te laten verslappen, is twintig jaar geleden 4 februari uitgeroepen tot World Cancer Day.

Het thema van World Cancer Day van dit jaar is ‘I am and I will’. Het idee achter dit thema is dat het om jou persoonlijk gaat (I am…) en wat jouw actie is op deze World Cancer Day (I will…). In Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd voor mensen die, op welke manier dan ook, geconfronteerd zijn met kanker. Daarnaast kun je ook via social media World Cancer Day onder de aandacht brengen. Op de website worldcancerday.org en wereldkankerdag.nl zijn tevens verschillende materialen van World Cancer Day te downloaden en te personaliseren.

De IUCC hoopt uiteindelijk het aantal vroegtijdige overlijdens aan de gevolgen van kanker tegen 2030 met een derde te kunnen verminderen. “Een degelijke en vroege detectie en tijdige diagnostiek moet een onderdeel zijn van het nationale zorgplan rond kanker in ieder land, naast concrete maatregelen ter verbetering van kankerpreventie, -behandeling en -zorg”, geeft de organisatie aan. Op deze manier kunnen volgens de IUCC tot wel 3,7 miljoen levens ieder jaar gered worden. “Dit jaar staat voor het startschot voor de gezamenlijke actie om het aantal onnodige overlijdens aan de gevolgen van kanker te verminderen en te zorgen voor gelijke toegang tot kankerzorg voor iedereen, ongeacht het land waarin je woont.”3

In beweging komen: lees hier column Nel Kleverlaan, psycholoog en schrijver

Referenties

  1. https://nos.nl/artikel/2319396-overlevingskans-voor-mensen-met-kanker-opnieuw-toegenomen.html. Geraadpleegd januari 2020.
  2. https://www.iknl.nl/nieuws/2020/overleving-van-kankerpatienten-stijgt-met-ongeveer. Geraadpleegd januari 2020.
  3. https://www.worldcancerday.org/. Geraadpleegd januari 2020.