Praten over kanker

Balans. Column geschreven door Ina Bogers

het leven is als een dans

Het leven is als een dans

Het leven is als een dans, met vallen en opstaan vind je uiteindelijk de balans (Paula Hagenaars)

Als ik denk aan het afgelopen jaar, dan komt het woord balans naar boven.

Balans zoeken en vinden. Dat is een hele uitdaging in het jaar met corona. Sowieso moet je op zoek naar een nieuwe balans in je leven als je de diagnose kanker krijgt. De tijd van de diagnose ligt bijna 10 jaar achter mij. Inmiddels ben ik een chronische kankerpatiënt. Ik heb geprofiteerd van de nieuwste behandelingen, waardoor mijn situatie min of meer stabiel is. De maandelijkse controles vormen een ijkpunt in dit proces. Dat blijft wel spannend!

Bij het zoeken naar balans is het de kunst om mee te bewegen met het leven, om mij te verhouden tot mijn ziekte. Soms staat de ziekte op de achtergrond, maar onlangs had ik een scan en dan treedt de ziekte weer op de voorgrond, met alle gevoelens van dien. Spanning, onrust, wachten op de uitslag. Gelukkig was de uitslag goed, en dan mag de ziekte weer naar de achtergrond verdwijnen.

Het vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen om voortdurend balans te vinden in het proces van ziek-zijn. Corona heeft hier een schepje bovenop gedaan. Kwetsbaarheid, wat kan en wat kan niet, afstand houden, juist in een tijd dat de behoefte aan nabijheid groot is.

Balans zoeken in dat wat is, en dat wat er niet is. Levenspijn, pijn om het leven dat ik had kunnen leiden, zonder kanker. Levenspijn is als omgekeerde heimwee: verlangen naar wat er had kunnen zijn en verdriet om wat  er niet is ,en ook nooit meer zal komen. Die pijn moet je doorvoelen, als in een rouwproces. Ik ben een positief en optimistisch persoon, mijn glas is altijd halfvol. Maar onder op de bodem zit wel degelijk levenspijn, dat ontken ik niet. Het is goed om hier aandacht aan te geven, bij stil te staan. Deze donkere periode van het jaar nodigt mij uit voor innerlijke bezinning.

Ina Bogers

 

 

Meedoen aan het onderzoek

We zijn ook geïnteresseerd in uw verhaal. Wat maakt u mee? Welk pad heeft u doorlopen sinds diagnose? Welke impact heeft dit op uw dagelijks leven? Hoe ervaart u uw behandelingen? Waar bent u tegenaan gelopen en wat heeft u geholpen? Enzovoort. Wellicht biedt uw verhaal, samen met de verhalen van anderen, aanknopingspunten voor verbetering van de zorg voor patiënten in de toekomst.

Doet u ook mee?

 

Lees hier meer over de online enquete.