Beweging

Beweging en bewaken van uw grenzen

Voor mensen met multipel myeloom is beweging erg belangrijk. Het stimuleert de botaanmaak en houdt de gewrichten soepel. Daarnaast versterkt het uw spieren, wat goed is voor uw houding en kracht. Het is echter lastig om te bewegen als de botproblemen ernstig zijn. Ook als er sprake is van pijn en / of chronische vermoeidheid, is het lastig om voor regelmatige beweging te zorgen. Let erop als u uw activiteiten wilt gaan opvoeren, dat u deze activiteiten goed doseert en bespreekt met uw zorgverlener.

Langzaam opbouwen

Het is niet goed om over uw grenzen heen te gaan. Het kan helpen om met een fysiotherapeut samen een activiteitenprogramma op te stellen, waarbij u langzaam aan uw conditie werkt. Een activiteitentracker zoals een Fitbit, Medisana of Garmin kan u helpen doelen te stellen en uw hartslag in de gaten te houden. U kunt met uw fysiotherapeut een maximum hartslag afspreken, zodat u ook weet wat de fysieke grenzen zijn die u moet aanhouden.

Bron:
https://www.kanker.nl/bibliotheek/multipel-myeloom/gevolgen/1127-lichaamsbeweging-bij-multipel-myeloom

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave. "

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016, pagina 21