Vermoeidheid bij multipel myeloom

Vermoeidheid

Als uw behandeling aanslaat, dan krijgt u zicht op een periode waarin de ziekte in remissie is. Dit is een periode waarin de ziekte rustig is en de symptomen onder controle gehouden kunnen worden. Hoe lang deze periode is, verschilt van persoon tot persoon en verschilt ook per behandellijn. Na de 5e of 6e behandeling is de remissieperiode over het algemeen korter dan na de 1e of 2e therapie. Bij een remissie is het gelukkig voor veel mensen mogelijk om weer wat activiteiten te ondernemen. Hoewel de ziekte zich rustig houdt, komt het wel veel voor dat mensen met ernstige vermoeidheidsklachten te kampen hebben. De vermoeidheid ontstaat als gevolg van de aandoening (bijvoorbeeld door bloedarmoede) en de behandeling(en) ervan. Ook mentale zaken kunnen een rol spelen, zoals piekeren en heftige emoties.

Kwaliteit van leven

Deze klachten hebben invloed op de kwaliteit van leven. Het kan helpen om met een zorgverlener naar uw vermoeidheid te kijken, omdat het erg lastig is om de vermoeidheid te doorbreken. Onbegrip kan ook een rol spelen. Bij veel mensen moet het lichaam weer een nieuw leefritme aanleren. Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt diverse behandelingen aan om vermoeidheid tijdens en na kankerbehandeling aan te pakken. Zij kunnen u ook helpen als u met iemand wilt praten over de emotionele kant van het hele traject van diagnose tot het moment dat de ziekte onder controle is (ook wel in remissie genoemd).

Naast online therapie specifiek gericht op vermoeidheidsklachten bij en na kanker, biedt het HDI ook professionele psychologische zorg op locatie in de regio Arnhem en Bilthoven. Niet alleen patiënten, maar ook familieleden kunnen er terecht na verwijzing door de huisarts. Zij kunnen u helpen met uw emotionele klachten als gevolg van de diagnose, ook na uw behandelingen. Vaak komen emoties pas naar de oppervlakte nadat de drukte van operaties en ziekenhuisbezoeken wat is bedaard. Veel mensen realiseren zich dan hoe heftig de periode is geweest die achter ze ligt of waar ze in zitten. Ook depressie, angsten en relatieproblemen komen vaak voor na de diagnose kanker. Erover praten met een professional kan u helpen om dit helder te krijgen en eventuele verschillen een plekje te geven. Lees hier meer informatie:

Bekijk de video van het wetenschappelijk symposium van het HDI

"Moe zijn. Voor iemand die het niet kent, lastig voor te stellen. Je zó moe voelen, dat je blij bent dat je het van je bed tot de bank hebt gered. Dat je na het douchen eigenlijk alweer rijp bent voor je bed… De energie van een mug. Alhoewel ik die op gezette tijden behoorlijk actief vind. Slecht voorbeeld. Energie van een zeepbel. Plóp en het is weer weg."

Hebe van Lierop - du Pré, Kanker, je zult het maar hebben 2016, pagina 65.