Werk of vrijwilligerswerk

Werk of vrijwilligerswerk

In een periode waarin de ziekte rustig is (ook wel een periode van remissie genoemd) kan het zijn dat u uw hobby langzaam weer oppakt. Mensen die nog werken kunnen mogelijk onder bepaalde omstandigheden beginnen met revalideren. Het kan zijn dat het niet mogelijk is om het werk weer precies op te pakken als voor de diagnose, maar met aanpassing in aantal uren of van de werkzaamheden kan werkhervatting wel mogelijk zijn.

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om het werk weer op te pakken. Lees hierover meer op het onderdeel tips.

Vrijwilligerswerk

Als het niet meer mogelijk is om te werken, maar u wel zin en energie hebt om iets te gaan doen, kan het misschien mogelijk zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen. U kunt zich inzetten voor een lokale vereniging of sportclub. Patiëntorganisatie Hematon is ook op zoek naar actieve vrijwilligers die ook ervaringsdeskundig zijn op het gebied van multipel myeloom. Zij begrijpen uw lichamelijke beperkingen en kunnen met u samen kijken wat u nog wel zou kunnen doen voor de organisatie om andere mensen met multipel myeloom en hun familie te helpen. Kijk hier voor de actuele vacatures voor vrijwilligers:

https://www.hematon.nl/home/hematon/wat+doen+we

 

"Mijn valkuil was te veel te willen in te korte tijd, de lat te hoog leggen. Dit gedrag was kenmerkend voor mij voordat ik ziek werd en ik ging hier automatisch mee verder. Logisch, want dat kende ik. Ik heb moeten leren om minder te willen, de lat niet meer zo hoog te leggen en vaak tegen mezelf te zeggen: het is goed zo!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 141.