Antimyeloom middelen

Behandeling met medicijnen

De medicamenteuze behandeling van multipel myeloom bestaat meestal uit een combinatie van twee of drie verschillende medicijnen. Vaak worden medicijnen uit verschillende categorieën gecombineerd, maar er worden ook combinaties ingezet van medicijnen uit dezelfde categorie.

De categorieën zijn: chemotherapie, corticosteroïden en doelgerichte therapie. Binnen iedere categorie zijn weer verschillende medicijnen beschikbaar. Ook kan de toedieningsvorm verschillen:  infuus, injectie of tabletten. Tabletten kunnen doorgaans thuis worden gebruikt, bij injecties verschilt het per middel en ziekenhuis of de toediening ook thuis mogelijk is. Een infuus wordt in het ziekenhuis gegeven. Al zijn er nu wel een aantal ziekenhuizen die experimenteren met het geven van een infuus bij mensen thuis.

Er zijn veel verschillende soorten chemotherapie (cytostatica).

Corticosteroïden worden bij veel aandoeningen gebruikt. In hogere dosis hebben ze ook een effect op kankercellen.

Er zijn verschillende klassen doelgerichte therapieën en binnen iedere klasse zijn één of meer verschillende medicijnen beschikbaar. Er zijn verschillende klassen doelgerichte therapieën en binnen iedere klasse zijn een of meer verschillende medicijnen beschikbaar. Bij doelgerichte therapie worden kankercellen geremd of gedood door het geneesmiddel of wordt het eigen immuunsysteem geholpen de kanker op te ruimen. De medicatie heeft minder effect op de gezonde cellen dan chemotherapie.