Corticosteroïden bij multipel myeloom

Corticosteroïden bij multipel myeloommedicijnen bij multipel myeloom

Wat is het?

Corticosteroïden worden bij veel aandoeningen gebruikt. In hogere dosis hebben ze ook een effect op kankercellen.

Hoe werkt het? / Wat doet het?

Corticosteroïden zijn stoffen die zijn nagemaakt van de bijnierschorshormonen van het eigen lichaam. Er zijn verschillende soorten corticosteroïden en de werking verschilt per soort en per dosering. Ze worden veel ingezet vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Maar corticosteroïden die op de huid worden gesmeerd bij een huidziekte en corticosteroïden die in een pufje zitten ter behandeling van astma, zijn niet hetzelfde als de steroïden die bij multipel myeloom worden gegeven. Bij multipel myeloom worden de steroïden (in hoge dosis) ingezet om de kankercellen te doden, maar ook om bijwerkingen van de chemotherapie en doelgerichte therapie, zoals misselijkheid en slechte eetlust, tegen te gaan.

Welke middelen vallen hieronder en in welke vorm zijn deze beschikbaar?
Stofnaam
Merknaam
Toedieningsvorm
Prednison Merkloos, Lodotra® Toedieningsvorm: capsule of tablet
Prednisolon, methylprednisolon en andere van prednison afgeleide stoffen Merkloos, Depo-Medrol®, Sulo-Medrol®, Di-Adreson-F Aquosum® Toedieningsvorm: infuus

Toedieningsvorm: injectie

Triamcinolonacetonide Kenacort® Toedieningsvorm: injectie
Dexamethason Merkloos, Oradexon® Toedieningsvorm: infuus

Toedieningsvorm: injectie

Toedieningsvorm: capsule of tablet

Overige informatie

Van deze middelen is bekend dat ze een oppeppende werking kunnen hebben. Dit kan leiden tot betere eetlust en meer energie gedurende de behandeling. Maar het geeft ook rusteloosheid en slapeloosheid. Het is dan ook aan te bevelen deze medicatie conform het advies van uw arts in te nemen en beter niet in de avonduren in verband met het verstoren van de nachtrust.

Voor meer informatie over het gebruik en de te verwachten bijwerkingen van de genoemde corticosteroïden, raadpleeg de desbetreffende bijsluiter via het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB en bespreek uw vragen met uw arts.

Bronnen:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/d/dexamethason__systemisch_
https://encyclopedie.medicinfo.nl/corticosteroiden
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/p/prednison