Immunomodulerende middelen

Immunomodulerende middelen bij multipel myeloom

Wat is het?

Immunomodulerende middelen stimuleren het eigen immuunsysteem om de kankercellen op te ruimen en de groei van kankercellen te remmen. Deze middelen worden ook wel IMiD’s genoemd. Alle namen van de immunomodulerende middelen vallen eindigen in Nederland op -ide.

Hoe werkt het? / Wat doet het?

Deze middelen werken op verschillende manieren, direct en indirect. Aan de ene kant zorgen ze voor een anti-angiogenesis effect. Dit middel remt de ontwikkeling van bloedvaatjes rond de woekering van kankercellen, zodat deze kankercellen minder zuurstof en voeding krijgen, terwijl kankercellen juist meer energie verbruiken door het snelle delen. Verder zorgen deze middelen voor het remmen van de celdeling van de kankercellen en stimuleren ze de apoptose van kankercellen. Dit is het natuurlijke mechanisme dat cellen die beschadigd zijn hun eigen celdood in gang zetten. Dit mechanisme houdt het lichaam gezond. Bij kanker is dit mechanisme uitgeschakeld zodat kankercellen overleven en blijven delen en immunomodulerende middelen zetten dit mechanisme weer aan. Verder stimuleren deze cellen het eigen immuunsysteem om de kankercellen aan te vallen en zorgen deze medicijnen voor een verminderde toevoer van groeifactoren voor de kankercellen om te groeien.

Welke middelen vallen hieronder en in welke vorm zijn deze beschikbaar?

 

Stofnaam
Merknaam
Toedieningsvorm
Thalidomide Toedieningsvorm: capsule of tablet
Lenalidomide Revlimid® Toedieningsvorm: capsule of tablet
Pomalidomide Imnovid® Toedieningsvorm: capsule of tablet
Overige informatie

Van deze middelen is bekend dat ze slaperig maken, het is dan ook aanbevolen ze in de avonduren in te nemen (tenzij uw arts u anders adviseert). Bij patiënten in de vruchtbare leeftijd is het belangrijk gedurende de behandeling met deze middelen het zwangerschapspreventieprogramma wordt gevolgd, omdat deze middelen grote kans geven op afwijkingen van de foetus. Uw arts zal u hierover informeren in geval dit relevant is voor u.

Voor meer informatie over het gebruik en de te verwachten bijwerkingen van de genoemde immunomodulerende middelen, raadpleeg de desbetreffende bijsluiter via het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB en bespreek uw vragen met uw arts.

Bronnen:
https://www.henw.org/artikelen/nieuwe-behandelingen-voor-multipel-myeloom
https://www.kanker.nl/bibliotheek/multipel-myeloom/behandeling-en-bijwerkingen/956-doelgerichte-therapie-bij-multipel-myeloom