Proteasoomremmende middelen

Proteasoomremmende middelen

Wat is het?

Proteasoomremmende middelen stoppen het systeem dat eiwitten recyclet, waardoor eiwitten in kankercellen zich opstapelen en kankercellen worden geremd of afsterven. Deze middelen worden ook wel PI’s genoemd (naar proteasoom inhibitor). Alle namen van de proteasoomremmende middelen vallen eindigen in Nederland op -mib.

Hoe werkt het? / Wat doet het?

Kankercellen delen sneller dan gezonde cellen. Zij gebruiken ook meer energie. Proteasomen zijn eiwitten die zorgen dat de stoffen die niet meer nodig zijn worden opgeruimd in de cel. Daarnaast zetten ze allerlei processen in de kankercel in werking. Het is te vergelijken met het proces van afval recycling. Wanneer de proteasomen worden geremd, worden dit opruimsysteem geblokkeerd. Kankercellen hebben hier meer last van dan gezonde cellen, zij zijn actiever en maken ook meer afval. De groei van de kankercellen wordt verminderd en de kankercellen sterven af.

Welke middelen vallen hieronder en in welke vorm zijn deze beschikbaar?
Stofnaam
Merknaam
Toedieningsvorm
Bortezomib Velcade® Toedieningsvorm: injectieToedieningsvorm: infuus
Carfilzomib Kyprolis® Toedieningsvorm: infuus
Ixazomib Ninlaro® Toedieningsvorm: capsule of tablet

 

Overige informatie

Van bortezomib is bekend dat het veel perifere neuropathie geeft, in veel gevallen ook blijvend. De nieuwere middelen carfilzomib en ixazomib geven veel minder neuropathie. Ixazomib is een tablet, het is van belang 1 uur voor inname en 2 uren na inname geen voeding in te nemen.

Voor meer informatie over het gebruik en de te verwachten bijwerkingen van de genoemde proteasoomremmende middelen, raadpleeg de desbetreffende bijsluiter via het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB en bespreek uw vragen met uw arts.

Bronnen:
https://www.kanker.nl/bibliotheek/multipel-myeloom/behandeling-en-bijwerkingen/956-doelgerichte-therapie-bij-multipel-myeloom
https://www.henw.org/artikelen/nieuwe-behandelingen-voor-multipel-myeloom