» Kahler behandelen » Welke behandelingen zijn er voor de ziekte van Kahler? » Overzicht behandelingen multipel myeloom » Ondersteunende behandelingen bij multipel myeloom
Bij multipel myeloom spelen veel factoren een rol. De symptomen van de aandoening kunnen een rol spelen, daarnaast kunnen de medicijnen voor multipel myeloom bijwerkingen veroorzaken. Voor het bestrijden van de ziekte zelf of voor het voorkomen of bestrijden van bijwerkingen, worden er ondersteunende behandelingen gegeven.
Antibiotica en antivirale middelen bestrijden resp. de bacteriën en virussen die infecties veroorzaken. Bij multipel myeloom en bij de behandeling ervan is de eigen weerstand tegen bacteriën en virussen lager en is men vatbaar voor infecties.
Een tekort aan bloedplaatjes geeft meer kans op bloedingen. Dit tekort is op te vangen met een transfusie van bloedplaatjes. Bij bloedarmoede kan ook een bloedtransfusie worden gegeven om het tekort aan rode bloedcellen aan te vullen. Bij een tekort aan rode bloedcellen kan er minder zuurstof naar de spieren en organen worden vervoerd, waardoor men snel vermoeid kan raken, duizelig kan worden en last kan krijgen van spierkrampen.
Pijn kan soms worden bestreden door bestraling van de kwaadaardige plasmacellen in bothaarden, waarmee de druk op de zenuw of het bot wordt weggenomen, of met pijnstillers. Bespreek uw pijnmedicatie met uw arts, ga niet zelf de medicatie opbouwen of afbouwen zonder overleg. Te snelle opbouw of afbouw kan vervelende gevolgen hebben.
Bisfosfonaten worden gebruikt voor de behandeling van een te hoog calciumgehalte in het bloed als gevolg van de afbraak van de botten en ter bestrijding van botontkalking.
Groeifactoren (G-CSF) kunnen de aanmaak van rode en witte bloedcellen stimuleren. Dit is nodig om bloedarmoede te voorkomen en voor de afweer tegen infecties.
Veel bijwerkingen kunnen worden bestreden met behulp van medicatie. Denk hierbij aan mondproblemen of allergische reacties zoals jeuk. Bespreek uw klachten met uw arts, in veel gevallen is er iets aan te doen en kunt u de behandeling daarna beter volhouden! Indien u huidproblemen heeft, kan het ook zijn dat uw arts u doorverwijst naar een dermatoloog om de huidreactie te behandelen.
Daarnaast kan het nodig zijn om preventieve medicatie te geven. Bijvoorbeeld om infecties zoals het herpes virus of trombose te voorkomen.
Bronnen:
Zorgatlas multipel myeloom 2018
https://www.kanker.nl/bibliotheek/multipel-myeloom/behandeling-en-bijwerkingen/960-ondersteunende-behandelingen-bij-multipel-myeloom
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
U kunt hier de laatst verzonden nieuwsbrief alvast lezen.
De nieuwsbrief levenmetkahler wordt 6 x per jaar per e-mail verzonden. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het u kunnen toesturen van de nieuwsbrief en worden niet met derden gedeeld.