» Leven met Kahler » Mijn behandelaar(s) en ik » Column: De beste zorg begint met een goed gesprek
Als zorgverleners merken wij dat goede communicatie van groot belang is bij de relatie tussen professional en patiënt. Bij de keuzes voor verschillende behandelingen willen we graag weten: wie heb ik voor me? Hoe staat deze persoon in het leven? Dat wordt alleen duidelijk als er sprake is van goede en open communicatie. Durft u aan te geven wat u nodig heeft en wilt? Wie heeft u naast u staan als het aankomt op keuzes maken? Dit soort zaken zijn cruciaal om een patiënt goed te kunnen begeleiden gedurende het hele behandeltraject. En ze zullen uiteindelijk leiden tot meer tevredenheid bij u als patiënt. De zorgverlener die u goed kent kan u immers veel beter helpen.
Bereid daarom uw consult goed voor en bedenk wat u wilt vertellen of vragen. De arts is specialist op het medisch vlak en de patiënt is expert over eigen lijf en situatie. De medische context en de persoonlijke context moeten samenkomen om tot een goede beslissing te komen.
Samen beslissen tussen arts en patiënt moet vanzelfsprekend zijn, zegt Huib Cense, chirurg, vice voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en voorzitter van de Raad van Kwaliteit. Maar het gezamenlijk beslissen over de juiste behandeling op het juiste moment is nog altijd niet de norm in de Nederlandse spreekkamers. Te vaak is het nog eenrichtingsverkeer in de communicatie van arts naar patiënt. De FMS vindt het belangrijk dat zowel artsen als patiënten zich ervan bewust zijn dat samen beslissen kan en mag.
De inbreng van de patiënt kan ook tot nieuwe inzichten leiden. Een behandeling voor de patiënt is bijvoorbeeld niet altijd nodig of wenselijk. Soms kiezen patiënten voor alternatieve en/of goedkopere behandelopties of zien zelfs af van behandeling of verdere onderzoeken.
Uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) in 2018 onder 3.785 mensen die kanker hebben (gehad) blijkt dat 82% van de deelnemers altijd samen met hun arts wil beslissen over de behandeling. Hieruit bleek ook dat als de zorgverlener aandacht heeft voor het dagelijks leven en de toekomstplannen van de patiënt, het gevoel van tevredenheid van patiënten over de ondersteuning van de zorgverlener bij het maken van een behandelkeuze toeneemt.
Er zijn drie vragen opgesteld die het voor beide partijen mogelijk maken om op basis van gerichte informatie de goede keuze te maken:
De informatie die u krijgt van uw specialist moet helder, begrijpelijk en deelbaar zijn. Daarnaast moet er voor u bedenk- en overlegtijd zijn. Maar het gaat over meer dan informatie: namelijk uw expertise over uw situatie, samen met de medische kennis van de specialist, om zo tot een keuze voor de beste zorg te komen.
Tips voor uw consult
1Wiegant, J. (2018). Samen beslissen, een handreiking voor patiëntbelangenbehartigers. NFK, Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties.
ii Opnemen van het gesprek met uw arts. www.patientenfederatie.nl
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
U kunt hier de laatst verzonden nieuwsbrief alvast lezen.
De nieuwsbrief levenmetkahler wordt 6 x per jaar per e-mail verzonden. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het u kunnen toesturen van de nieuwsbrief en worden niet met derden gedeeld.