Hulpmiddel voor regie houden: drie goede vragen

De belangrijkste vragen stellen bij multipel myeloom (ziekte van Kahler)

Hoe ontdekt u welke informatie over uw ziekte voor u belangrijk is? Goede communicatie tussen uw zorgverlener en u is daarbij belangrijk. Een goed gesprek voeren gaat niet altijd vanzelf. Om daarbij te helpen, heeft de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) drie vragen bedacht, die u met uw zorgverlener kunt bespreken. Om zo tot de voor u best passende behandeling te komen. Dat helpt uw zorgverlener om niet vóór u, maar mét u te kunnen bepalen wat voor u de aanpak wordt. Zelf de regie in handen nemen. De methode drie goede vragen kan u hierbij helpen.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met uw zorgverlener op een rij welke mogelijkheden er zijn als u een onderzoek of behandeling moet ondergaan. Er zijn heel vaak meer mogelijkheden. Voorbeelden: Direct behandelen of eerst afwachten? Behandelen in het ziekenhuis of thuis behandelen.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een intensieve behandeling uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw zorgverlener naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud ben u, wat zijn uw wensen, uw doelen, etc.?

Meer informatie en achtergronden vindt u op: www.3goedevragen.nl

Campagne drie goede vragen

Bekijk de korte animatie over het hulpmiddel 3 goede vragen

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

 

"Lieve mensen, artsen, wat dan ook, ik weet dat u van heel veel, heel veel meer verstand heeft dan ik. Maar… IK heb het meeste verstand van mij! Veel van de beslissingen die u met de beste bedoelingen voor mij neemt, kan ik niet beoordelen. Die beslissingen waarbij ik dat wel kan, dient u met mij te overleggen. Als patiënt en als mens vind ik dat ik dat recht heb."

Hebe van Lierop – du Pré, Kanker, je zult het maar hebben, pagina 88.