Column voor naasten van mensen met multipel myeloom

December

Voor veel mensen is december een feestmaand, voor anderen ook een moeilijke maand.

Ziek zijn en behandelingen ondergaan vragen veel energie, en juist deze maand wordt er een beroep gedaan op je energie. Het begint bij Sinterklaas, een kinderfeest. Spanning, uitzien naar wat komen gaat. Als volwassene leef je mee met je eigen kinderen en de kleinkinderen. Hoe leuk ook, het vraagt tijd en aandacht die je misschien op dit moment niet hebt, in beslag genomen door eigen zorgen.

De dagen zijn kort, de nachten lang en het is vroeg donker. Daarom steken we kaarsen aan en laten we veel lichtjes branden. Zo gaat het ook met ziekte: als het donker is, hoop je licht te ontvangen van mensen om je heen. Liefdevolle aandacht, door familie en vrienden. Maar wat als dat niet vanzelfsprekend is? Ook gaan gedachten uit naar mensen die zijn overleden, het gemis is met name in deze maand voelbaar.

Het is een periode van inkeer en reflectie. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd, wat heb ik allemaal meegemaakt? We wensen elkaar fijne dagen in voorspoed en geluk. Mijn geluk is dat ik er mag zijn, negen jaar na de diagnose. Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb ontvangen, maar ook verdrietig om wat er niet meer is. De onbezorgdheid van vroeger, de vanzelfsprekendheid van het leven zijn verdwenen.

Kerst moet magisch zijn, fantastisch, onovertroffen, speciaal, tenminste als je alle reclames mag geloven. Voor mij geldt: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Geluk zit in de kleine dingen, een glimlach, een kaars die brandt, een gebaar, een (kerst)kaart. En dat niet alleen in deze maand, maar alle dagen van het jaar. De boodschap van Kerst heeft niet aan betekenis verloren. We laten ons raken door een kind, hoe mooi is dat! Het doet ook een beroep op het kind in onszelf, leven vanuit de verwondering en de hoop, ook al zijn het soms moeilijke tijden.

Van Oud naar Nieuw. Ik ervaar dit altijd als een enerverend moment: weer een jaar voorbij, wat zal het komende jaar brengen op het gebied van gezondheid, liefde en geluk? Welke invloed heb ik daar zelf op? Veel vragen die in deze maand voorbij kunnen komen. Ook dat kost energie. Ik ben altijd blij als in januari alles weer ‘gewoon’ is.

Wij leven van hoop en van verlangen; wij zien bij het blijde licht, en ademen de zoete lucht van de toekomst; zo leven wij; of anders hebben wij geen leven (William Wordsworth)

Ina Bogers

"Ik leef vandaag en maak me geen zorgen om de dag van morgen. De dag van gisteren kan ik niet meer veranderen, de dag van morgen is onbekend, het nu is het enige dat telt."

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 141.