Column voor naasten van mensen met multipel myeloom

Feestdagen

Deze donkere tijd van het jaar is een tijd van feest: Sint Maarten lichtjesfeest, Sinterklaas pakjesfeest en Kerst geboortefeest. Wat is een feest? Je hebt iets te vieren of te herdenken. In de bladen schittert het ons allemaal tegemoet in de overtreffende trap: schitterend, magisch, perfect, gezellig en nog meer van dit soort superlatieven.

Maar dan krijg je de diagnose kanker, of bent al lang in behandeling. Werpt dit een schaduw op de zogenaamde feestdagen? Ik hou van tradities, samenzijn met familie en vrienden, dat vind ik de moeite waard. Juist als het persoonlijk tegenzit koester ik de momenten van klein geluk. Dit jaar ben ik thuis en hoef ik voorlopig geen behandeling te ondergaan. Voor mij is de decembermaand vrij, en dat is zeker iets om bij stil te staan, te vieren!

Het is zoeken naar een nieuwe balans, na de derde stamceltransplantatie in mei 2018, met donorcellen van een broer. Plannen maken voor de lange termijn is moeilijk, ik weet niet hoe ik er dan aan toe ben. Ik heb wel geleerd om afspraken te maken onder voorbehoud. Maar zoals het nu lijkt kan ik met een gerust hart mij verheugen op de feestdagen.

Vroeger was het Kerstfeest een hoogtepunt in het jaar, het kerstverhaal van school dat in de kerk werd verteld, en na afloop warme chocolademelk en een sinaasappel. Wat een traktatie! Nu loop ik in de winkel en verbaas mij over het enorme aanbod van producten. De reclame wil ons doen geloven dat we het allemaal moeten kopen, en er dan ultiem van te genieten.

Helaas is dat voor mensen met kanker, zeker als je in behandeling bent, niet altijd (meer) mogelijk. Mijn smaak is erg veranderd; zoet vind ik veel te zoet, en hartig veel te pittig. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om persoonlijke aanpassingen te doen, mij hoor je niet klagen! Mijn ervaring om tijdens feestdagen in het verleden in het ziekenhuis te verblijven,  is overwegend positief. Er hangt dan een speciale sfeer op de afdeling en het personeel is extra aardig. Ook dan wordt geprobeerd iets van de feestdagen te maken. Maar je moet er wel voor openstaan. Als je negatief bent, dan lukt het niet. Ook thuis maakt een positieve instelling het verschil. Kijk naar wat mogelijk is in jouw situatie, en vraag hulp bij dingen die niet (meer) lukken.

Vieren en gedenken. Ook het gemis van een geliefde kan een schaduw werpen die je laat opzien tegen de zogenaamde feestdagen. Ondanks dat blijf ik geloven in het Licht van Kerst. Het Licht dat straalt voor iedereen, en dat ons oproept om een Licht voor elkaar te zijn! We hebben elkaar nodig in ziekte en gezondheid, om te vieren en te gedenken.

Dat er licht is, veelkleurig licht en warmte,
zodat wat bevroren is, kan ontdooien,
en wat gestold is weer kan gaan stromen.

Ina Bogers

"Ik leef vandaag en maak me geen zorgen om de dag van morgen. De dag van gisteren kan ik niet meer veranderen, de dag van morgen is onbekend, het nu is het enige dat telt."

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 141.