‘Ima wo ikiru’, een Japans gezegde voor Leef in het nu.
Fotografie: Jetty Roedema
Door Nel Kleverlaan, schrijver, psycholoog
Wordt er door familie, vrienden en bekenden hulp aangeboden? Sla deze niet af, maar kijk hoe u die hulp het beste kunt inzetten. Misschien kan er een dag in de week worden gekookt, kan de was worden gedaan of is er iemand die uw partner af en toe naar het ziekenhuis wil rijden.
Elke relatie kent een bepaalde rolverdeling. Die verandert als een van beiden ziek wordt. Plotseling bent u degene die de tuin verzorgt, stofzuigt of de belastingpapieren invult.
Het kan ook zijn, dat u door alle veranderingen het gevoel hebt geen partner meer te zijn. Maak dit bespreekbaar en kijk op welke wijze u elkaar toch kunt blijven vinden.
Een thuis- of buurtzorgorganisatie kan u helpen bij de verpleging, persoonlijke verzorging en/of de huishoudelijke zorg. De vergoeding voor deze zorg loopt deels via de ziektekostenverzekering, deels via de gemeente.
Voor sommige voorzieningen kunt u een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Meld u aan bij het Wmo-loket van uw gemeente. Er komt iemand bij u thuis om de situatie, vragen en mogelijkheden met u door te nemen. Wilt u via een persoonsgebonden budget (PGB) zelf zorg inkopen, dan heeft u in ieder geval een indicatie nodig. Vraag uw huisarts of de Wmo-medewerker of u hiervoor in aanmerking komt en hoe dit in z’n werk gaat.
Speciale voeding, aanpassingen in de woning, hulpmiddelen en de ritten naar het ziekenhuis brengen extra kosten mee. Wellicht kunt u een vergoeding krijgen vanuit het aanvullend pakket van de zorgverzekeraar. Kijk uw polis hierop na of neem contact op met uw verzekering. Check of en onder welke voorwaarden u de extra kosten kunt opvoeren in uw belastingaangifte. Hulpmiddelen kunnen ook geleend worden bij de thuiszorgwinkels. Veel leenhulpmiddelen worden vanuit de basisverzekering vergoed.
Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? Op grond van uw gezondheidssituatie kan de zorgverzekeraar u weigeren of accepteren tegen een hogere premie dan gebruikelijk. Dit geldt uitsluitend voor de aanvullende zorgverzekering! Zorg dat u te allen tijde goed geïnformeerd bent.
De vele regelzaken, hulpverleners, lieve vrienden, achtbaan aan emoties, goedbedoelde adviezen en het dag in dag uit opletten of alles naar wens verloopt, kosten ontzettend veel energie. Daarom is het heel belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Zeg wat vaker ‘nee’, doe alleen die dingen die op dit moment belangrijk zijn en kijk niet te ver vooruit. Ima wo ikiru, zullen ze in Japan zeggen: leef in het nu.
"Ik ben zo blij dat jij je werk nog hebt. Gelukkig weet ik dat ze daar een prima vangnet voor jou hebben. Al wat je bij mij niet kwijt wilt, mag je daar bij hen neerleggen. Erg lief en heel fijn voor jou en voor mij. Wij zijn een raar stel. Beiden bezig met de ander."
Hebe van Lierop – du Pré, Kanker, je zult het maar hebben, pagina 45
Schrijf u in voor de nieuwsbrief U kunt hier de laatst verzonden nieuwsbrief alvast lezen.
Nieuwsbrief leven met Kahler
De nieuwsbrief levenmetkahler wordt 6 x per jaar per e-mail verzonden. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het u kunnen toesturen van de nieuwsbrief en worden niet met derden gedeeld.