Tips bij omgaan met Kahler

De diagnose multipel myeloom krijgen is heftig, in het begin komt er heel veel op u af, met grote impact op uw leven. En ook op het leven van uw naasten. Na verloop van tijd zijn er vaak ook praktische zaken die een rol spelen. Wat kunt u doen bij bepaalde bijwerkingen zoals jeuk, misselijkheid of zenuwschade? Hoe gaat u om met goed bedoelde adviezen van kennissen? Wat doet u als u het moeilijk vindt om over de ziekte te praten? Of als uw partner er anders over denkt dan uzelf?

Bekijk deze tips en geef aan of ze nuttig zijn voor u. Niet alle tips zijn wetenschappelijk onderzocht, en realiseert u zich dat het nut of effect van deze tips vaak ook persoonlijk is: wat voor de één werkt kan bij de ander helemaal niet handig zijn. De tips die niet wetenschappelijk zijn onderzocht zijn afkomstig van deskundige zorgverleners, voorlichters of van ervaringsdeskundigen. Als u meer wilt weten over de herkomst van bepaalde tips, neem dan contact op met de redactie van deze website.

U kunt ook uw eigen tip(s) insturen, waar andere mensen met de ziekte van Kahler of hun naasten ook iets aan kunnen hebben. Ingestuurde tips worden beoordeeld door de redactie van levenmetkahler.nl. Het onderdeel tips wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips. Commerciële tips en aankoopadviezen worden niet geplaatst.

Er zijn 8 tips

Klik op één van de onderstaande onderwerpen.

Tips voor omgaan met Kahler: medicatie

Medicatie is erg belangrijk bij multipel myeloom. De aandoening is helaas nog niet te genezen, maar de huidige ontwikkelingen kunnen wel zorgen voor langere overleving. Veel mensen krijgen in de loop der jaren veel medicijnen, bijvoorbeeld om de myeloomcellen te bestrijden maar ook ondersteunende medicatie om bijwerkingen tegen te gaan of botproblemen en andere symptomen te verminderen. Er zijn momenteel veel verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar en er komen er nog meer bij. Dat is ook nodig, omdat de aandoening per persoon anders reageert op een behandeling of gedurende de behandeling kan veranderen (muteren), wat ervoor zorgt dat er telkens een andere behandeling moet worden ingezet. Daarnaast worden steeds meer behandelingen langdurig gegeven. Dit heeft gevolgen voor de manier van omgaan met de aandoening. Lees hier enkele tips die u kunnen helpen bij het gebruik van uw medicatie.

Bron:
Richtlijn Multipel Myeloom 2018

 

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 21.