Tips bij omgaan met Kahler

De diagnose multipel myeloom krijgen is heftig, in het begin komt er heel veel op u af, met grote impact op uw leven. En ook op het leven van uw naasten. Na verloop van tijd zijn er vaak ook praktische zaken die een rol spelen. Wat kunt u doen bij bepaalde bijwerkingen zoals jeuk, misselijkheid of zenuwschade? Hoe gaat u om met goed bedoelde adviezen van kennissen? Wat doet u als u het moeilijk vindt om over de ziekte te praten? Of als uw partner er anders over denkt dan uzelf?

Bekijk deze tips en geef aan of ze nuttig zijn voor u. Niet alle tips zijn wetenschappelijk onderzocht, en realiseert u zich dat het nut of effect van deze tips vaak ook persoonlijk is: wat voor de één werkt kan bij de ander helemaal niet handig zijn. De tips die niet wetenschappelijk zijn onderzocht zijn afkomstig van deskundige zorgverleners, voorlichters of van ervaringsdeskundigen. Als u meer wilt weten over de herkomst van bepaalde tips, neem dan contact op met de redactie van deze website.

U kunt ook uw eigen tip(s) insturen, waar andere mensen met de ziekte van Kahler of hun naasten ook iets aan kunnen hebben. Ingestuurde tips worden beoordeeld door de redactie van levenmetkahler.nl. Het onderdeel tips wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips. Commerciële tips en aankoopadviezen worden niet geplaatst.

Er zijn 7 tips

Klik op één van de onderstaande onderwerpen.

Tips omgaan met Kahler: concentratieproblemen

Veel mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan ervaren concentratieproblemen. Deze kunnen ook aanhouden in de periode dat de ziekte onder controle is. Het wordt ook wel een chemobrain genoemd. Wanneer de ziektelast heel ernstig is, dan zijn concentratieproblemen niet zo belangrijk. Concentratieproblemen spelen wel een rol op het moment dat het beter gaat en er mogelijk weer ruimte is voor een hobby, sociale activiteiten of het oppakken van werkzaamheden. Veel mensen lopen er tegenaan dat ze vergeetachtig zijn of de aandacht er niet bij hebben. Lees hierbij enkele tips om mogelijk uw concentratie te verbeteren.

Bronnen:
https://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/P/praktische_adviezen.pdf
https://www.everydayhealth.com/columns/jennifer-litton-the-breast-doc/tips-for-coping-with-chemobrain/
https://www.slideshare.net/DanaFarber/tips-for-managing-chemobrain

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 21.