Tips bij omgaan met Kahler

De diagnose multipel myeloom krijgen is heftig, in het begin komt er heel veel op u af, met grote impact op uw leven. En ook op het leven van uw naasten. Na verloop van tijd zijn er vaak ook praktische zaken die een rol spelen. Wat kunt u doen bij bepaalde bijwerkingen zoals jeuk, misselijkheid of zenuwschade? Hoe gaat u om met goed bedoelde adviezen van kennissen? Wat doet u als u het moeilijk vindt om over de ziekte te praten? Of als uw partner er anders over denkt dan uzelf?

Bekijk deze tips en geef aan of ze nuttig zijn voor u. Niet alle tips zijn wetenschappelijk onderzocht, en realiseert u zich dat het nut of effect van deze tips vaak ook persoonlijk is: wat voor de één werkt kan bij de ander helemaal niet handig zijn. De tips die niet wetenschappelijk zijn onderzocht zijn afkomstig van deskundige zorgverleners, voorlichters of van ervaringsdeskundigen. Als u meer wilt weten over de herkomst van bepaalde tips, neem dan contact op met de redactie van deze website.

U kunt ook uw eigen tip(s) insturen, waar andere mensen met de ziekte van Kahler of hun naasten ook iets aan kunnen hebben. Ingestuurde tips worden beoordeeld door de redactie van levenmetkahler.nl. Het onderdeel tips wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips. Commerciële tips en aankoopadviezen worden niet geplaatst.

Er zijn 11 tips

Klik op één van de onderstaande onderwerpen.

Tips omgaan met Kahler: kanker op de werkvloer

De meeste mensen die de diagnose multipel myeloom hebben gekregen, hebben al een pensioengerechtigde leeftijd bereikt. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 69 jaar. Echter, er zijn ook nog veel mensen die werken, een eigen bedrijf hebben of die vrijwilligerswerk doen. Lees hier enkele tips voor werkgevers, werknemers of collega’s.

Op bezoek gaan bij een collega

Collega’s van iemand met multipel myeloom kunnen hun collega een bezoek willen brengen. Lees hier enkele tips waar u rekening mee kunt houden als u uw collega wilt bezoeken. Deze tips zijn afkomstig van de website Alles over Kanker. Afhankelijk van de situatie van de patiënt, kan het zijn dat hij of zij weinig energie heeft, of juist heel veel pijn of andere ongemakken. Bijvoorbeeld als hij of zij net een behandeling heeft ondergaan of veel last heeft van symptomen. Overleg vooraf wat een gepaste activiteit is om te doen, alleen even langs komen of samen een wandeling maken. Ga liever een paar keer kort dan één keer lang, omdat bezoek ontvangen ook veel energie kost.

Bron:
http://www.allesoverkanker.be/tips-voor-als-een-collega-die-kanker-heeft-met-ziekteverlof
http://www.allesoverkanker.be/tips-voor-als-u-op-bezoek-gaat

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 21.