Tips bij omgaan met Kahler

De diagnose multipel myeloom krijgen is heftig, in het begin komt er heel veel op u af, met grote impact op uw leven. En ook op het leven van uw naasten. Na verloop van tijd zijn er vaak ook praktische zaken die een rol spelen. Wat kunt u doen bij bepaalde bijwerkingen zoals jeuk, misselijkheid of zenuwschade? Hoe gaat u om met goed bedoelde adviezen van kennissen? Wat doet u als u het moeilijk vindt om over de ziekte te praten? Of als uw partner er anders over denkt dan uzelf?

Bekijk deze tips en geef aan of ze nuttig zijn voor u. Niet alle tips zijn wetenschappelijk onderzocht, en realiseert u zich dat het nut of effect van deze tips vaak ook persoonlijk is: wat voor de één werkt kan bij de ander helemaal niet handig zijn. De tips die niet wetenschappelijk zijn onderzocht zijn afkomstig van deskundige zorgverleners, voorlichters of van ervaringsdeskundigen. Als u meer wilt weten over de herkomst van bepaalde tips, neem dan contact op met de redactie van deze website.

U kunt ook uw eigen tip(s) insturen, waar andere mensen met de ziekte van Kahler of hun naasten ook iets aan kunnen hebben. Ingestuurde tips worden beoordeeld door de redactie van levenmetkahler.nl. Het onderdeel tips wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips. Commerciële tips en aankoopadviezen worden niet geplaatst.

Er zijn 9 tips

Klik op één van de onderstaande onderwerpen.

Tips voor omgaan met uw zorgverlener

Goede communicatie met uw zorgverlener is erg belangrijk. U gaat samen een traject in om de ziekte multipel myeloom te bestrijden. Het is belangrijk dat u goed begrijpt wat er op u af komt en het is van belang dat u goed overbrengt aan uw arts hoe het met u gaat en wat er voor u belangrijk is in uw levenssituatie. Heeft u bepaalde doelen die u wilt nastreven? Heeft u activiteiten in uw leven waar rekening mee gehouden moet worden? Welke bijwerkingen ervaart u? Ook wanneer u zelf medicatie gaat innemen (capsules/tabletten) is de communicatie erg belangrijk, zodat u precies weet welke medicatie u op welk moment gaat innemen en wat u moet doen als er bijwerkingen optreden. Geef het ook aan als u de informatie niet heeft begrepen. Het is zelfs bewezen dat goede communicatie tussen patiënt en arts zelfs ervaren pijn kan verzachten (Nivel 2015). Lees hier enkele tips over hoe u de communicatie met uw arts kunt verbeteren en hoe u zelf actief mee kunt beslissen in uw eigen behandelproces.

Bron:
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/goede-communicatie-van-zorgverleners-kan-pijn-verzachten

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 21.