Tips bij omgaan met Kahler

De diagnose multipel myeloom krijgen is heftig, in het begin komt er heel veel op u af, met grote impact op uw leven. En ook op het leven van uw naasten. Na verloop van tijd zijn er vaak ook praktische zaken die een rol spelen. Wat kunt u doen bij bepaalde bijwerkingen zoals jeuk, misselijkheid of zenuwschade? Hoe gaat u om met goed bedoelde adviezen van kennissen? Wat doet u als u het moeilijk vindt om over de ziekte te praten? Of als uw partner er anders over denkt dan uzelf?

Bekijk deze tips en geef aan of ze nuttig zijn voor u. Niet alle tips zijn wetenschappelijk onderzocht, en realiseert u zich dat het nut of effect van deze tips vaak ook persoonlijk is: wat voor de één werkt kan bij de ander helemaal niet handig zijn. De tips die niet wetenschappelijk zijn onderzocht zijn afkomstig van deskundige zorgverleners, voorlichters of van ervaringsdeskundigen. Als u meer wilt weten over de herkomst van bepaalde tips, neem dan contact op met de redactie van deze website.

U kunt ook uw eigen tip(s) insturen, waar andere mensen met de ziekte van Kahler of hun naasten ook iets aan kunnen hebben. Ingestuurde tips worden beoordeeld door de redactie van levenmetkahler.nl. Het onderdeel tips wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips. Commerciële tips en aankoopadviezen worden niet geplaatst.

Er zijn 12 tips

Klik op één van de onderstaande onderwerpen.

Tips bij omgaan met Kahler: vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen bij kanker en komt ook veel voor bij multipel myeloom. Het kan optreden als gevolg van de symptomen van multipel myeloom, door de bloedarmoede. Maar het komt ook voor als gevolg van de behandelingen zoals stamceltransplantatie of chemotherapie.

Daarnaast kunnen emotionele zaken ook een rol spelen, bijvoorbeeld als u slecht slaapt door piekeren en zorgen. Ook is vermoeidheid een van de bekende late effecten na kanker, bij multipel myeloom wanneer de kanker langdurig in remissie is. Het is belangrijk om uw vermoeidheid serieus te nemen en deze goed te omschrijven bij uw zorgverlener. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar het kan een erg intensief programma zijn om zware vermoeidheidsklachten tegen te gaan. Lees enkele tips die u kunnen helpen de vermoeidheid aan te pakken.

Bronnen:
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/fatigue/treating-cancer-fatigue
https://www.dokter.nl/nieuws/nieuws-voeding/614-wanneer-je-lichaam-zoet-of-zout-vraagt/
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/fatigue/what-is-cancer-fatigue
https://www.vumc.nl/afdelingen/patientenfolders-brochures/zoeken-alfabet/P/praktische_adviezen.pdf

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 21.