Tips bij omgaan met Kahler

De diagnose multipel myeloom krijgen is heftig, in het begin komt er heel veel op u af, met grote impact op uw leven. En ook op het leven van uw naasten. Na verloop van tijd zijn er vaak ook praktische zaken die een rol spelen. Wat kunt u doen bij bepaalde bijwerkingen zoals jeuk, misselijkheid of zenuwschade? Hoe gaat u om met goed bedoelde adviezen van kennissen? Wat doet u als u het moeilijk vindt om over de ziekte te praten? Of als uw partner er anders over denkt dan uzelf?

Bekijk deze tips en geef aan of ze nuttig zijn voor u. Niet alle tips zijn wetenschappelijk onderzocht, en realiseert u zich dat het nut of effect van deze tips vaak ook persoonlijk is: wat voor de één werkt kan bij de ander helemaal niet handig zijn. De tips die niet wetenschappelijk zijn onderzocht zijn afkomstig van deskundige zorgverleners, voorlichters of van ervaringsdeskundigen. Als u meer wilt weten over de herkomst van bepaalde tips, neem dan contact op met de redactie van deze website.

U kunt ook uw eigen tip(s) insturen, waar andere mensen met de ziekte van Kahler of hun naasten ook iets aan kunnen hebben. Ingestuurde tips worden beoordeeld door de redactie van levenmetkahler.nl. Het onderdeel tips wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips. Commerciële tips en aankoopadviezen worden niet geplaatst.

Er zijn 7 tips

Klik op één van de onderstaande onderwerpen.

Tips omgaan met Kahler: pijn

Multipel myeloom brengt vaak pijnklachten met zich mee. Voornamelijk pijn in de botten. Bij multipel myeloom wordt de pijn doorgaans veroorzaakt door myeloomhaarden, breuken en wervelinzakkingen. Maar ook schade aan de zenuwen kunnen veel pijnklachten geven, neuropatische pijn. Er bestaan verschillende soorten pijn. Zo kan er sprake zijn van acute pijn (bijvoorbeeld door een operatie of een ziekte, deze pijn duurt uren, dagen of weken) of langer durende chronische pijn (pijn die langer dan 3 maanden duurt of pijn die langer duurt dan verwacht na een beschadiging of ziekte).

Naast chronische pijn kan ook doorbraakpijn optreden, dit zijn pijnpieken die door pijnstillende medicatie heen gevoeld worden. Doorbraakpijn is niet bij iedereen hetzelfde en er kunnen op 1 dag ook verschillende soorten doorbraakpijn optreden: pijn die ontstaat door een beweging of pijn die spontaan ontstaat.

Ook wordt onderscheid gemaakt tussen nociceptieve pijn en neuropathische pijn. Lees meer over deze vormen van pijn op de website Pijn bij Kanker.

Het is belangrijk dat men de pijn kan meten en kan bijhouden, de frequentie waarin het voorkomt en de ernst van de pijn. Ook het type pijn zegt iets over het probleem: doffe pijn, stekende pijn, brandende pijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om de pijn te meten en zo te kunnen vergelijken met andere situaties. Dit is nodig om volgens de richtlijn, die is opgesteld door specialisten, de pijn op het juiste moment en met de juiste medicatie te behandelen.

Lees meer over het meten van uw pijn op de website Pijn bij Kanker.

Lees hier enkele tips voor het omgaan met uw pijnklachten.

Bronnen:
https://www.pijnenkanker.nl/publiek/artikelen/soorten-pijn/
https://www.pijnenkanker.nl/publiek/artikelen/hoe-meet-je-pijn/

 

"Fysiek kan ik nog weinig […] Ik zou veel meer willen kunnen en doen, maar dat zit er helaas (nog) niet in. Dat is soms echt frustrerend, maar daar moet ik me dan bij neerleggen. Ik leer veel als het gaat om geduld, loslaten en overgave!"

Ina Bogers, Mevrouw Kahler, 2016 pagina 21.